Styrkelyft

Allmänt / Permalink / 0
 
 

Sa ju att jag skulle berätta vad styrkelyft är för någon sport och vad det går ut på. Så tänkte skriva lite om det.
Styrkelyft är en sport som kräver styrka. Sporten blandas ofta ihop med tyngdlyftning, men är en helt annan sak egentligen.
När man tränar/tävlar i styrkelyft krävs det som sagt att vara stark, men även tekniken och det mentala är viktigt.
Styrkelyft innehåller tre olika delmoment och dessa är knäböj, bänkpress och marklyft. Jag tror nog dom flest vet innebörden av dessa olika övningarna. Man kan antingen tävla i styrkelyft (alla momenten) eller bara i bänkpress. Det finns både styrkelyft med utrustning och klassisk styrkelyft (raw), och detsamma gäller enbart bänkpress. 

Klassisk styrkelyft innebär att man inte får använda sig av några hjälpmedel. 
Tävlar man i knäböj får man endast använda sig av knäskydd, bälte och skor som går att tävla i. Alla skor är inte godkända att tävla i och de skor man oftast brukar tävla i är knäböjsskor, tyngdlyftarskor eller i vissa fall converse.
Tävlar man i bänkpress får man endast använda sig av bälte, skor som är godkända (oftast tyngdlyftningsskor) och handledsskydd.
Tävlar man i marklyft får man endast använda sig av bälte och godkända skor som i de flesta fallen är marklyftstofflor och converse.

Styrkelyft med utrustning innebär att man får använda sig av hjälpmedel som givetvist är godkända.
Tävlar man i knäböj får man använda sig av samma saker som i klassisk, samt knäböjsdräkt och knälindor. Dräkten gör så att man kan lyfta ännu tyngre och samma effekt har knälindor.
Tävlar man i bänkpress får man använda sig av samma saker som i klassisk, samt bänkpresströja. Tröjan gör så att man kan lyfta tyngre.
Tävlar man i marklyft får man använda sig av samma saker som i klassisk, samt marklyftsdräkt. Dräkten gör så at man kan lyfta mer.
Dessa dräkter består av ett hårt material vilket gör att det blir svårt att komma ner i de lägen man vill och kräver då tyngre vikter. Därför har dräkterna som effekt att hjälpa till i lyftet på väg upp igen. Det krävs att man lär sig att hantera dräkterna, vilket kan tyckas vara svårt. Men tillslut kan dem ge dig över 50 kg extra om du lyckas hantera den så pass bra.
Lindorna som används i knäböj gör även dom att det blir svårare att komma ner, men ger mer tryck på väg upp igen.
Sen finns det även regler som måste följas när man tävlar i styrkelyft.
Det finns tre domare som dömmer en tävling och det krävs alltså två vita (godkända) kryss för att lyftet ska bli godkänt.
I knäböj måste man gå ner till 90 graders djup, helst något under och det får inte ske någon sänkning i lyftet på väg upp. När domaren säger till för man börja lyftet och avsluta det för att sedan få en signal om att sätta tillbaka stången.
I bänkpress måste man ha hela foten i marken. rumpan i bänken, huvudet i bänken och övre rygg i bänken. Det får inte ske någon sänkning. När domaren säger till får man börja lyftet, men när man väl är i det nedersta läget uppkommer en paus på någon sekund innan domaren säger "press" då man får pressa upp stången igen. Stången ska ligga stilla där nere. När man är klar med pressen väntar man på signal för att få lägga tillbaka stången igen. 
I marklyft måste man visa att man står upprätt i slutet av lyftet, knäna får inte slinka under stången eftersom det kan hjälpa lyftaren och sänkning får inte lov att ske här heller. När man har avslutat lyftet och står helt upprätt säger domaren till när man får släppa stången. Det gäller att följa stången hela vägen ner igen för att det ska bli godkänt.

Kan även tillägga att det finns två stilar inom marklyft. Antingen kör man den vanliga stilen eller sumomarklyft. Sumomarklyft är när du står bredbent istället.
När man kör bänkpress är det en stor fördel om man kan svanka mycket eftersom det blir en kortare lyftväg.

Hoppas ni förstod lite av detta. Jag vet att det finns fler saker att ta upp, men hoppas ni har fått en relativt bra uppfattning.

Till top